Lymfocyten

From wikilab
Jump to: navigation, search
Benamingen en codes
Omschrijving Lymfocyten
Synoniemen
Loinc 736-9 731-0
Code LYMFO, LYMFT
Aanvraagcode 0000
Afname en methode
Staal EDTA
Min volume (?) 500µl (0.5 mL) volbloed
Methode Laserflowcytometrie
Rapportering
Rubriek Hematologie
Frequentie ma-za
Doorlooptijd zelfde dag
Eenheid geen
Dog.svgCat.svgFerret.svgRabbit.svgHorse.svgDonkey.svgCattle.svgSheep.svgGoat.svgPig.svg


Referentie-interval

Laag Hoog Eenheid Laag Hoog Eenheid
Hond 10 37  % 1.1 3.6 1000/µL
Kat 20 55  % 1000/µL
Paard 20 45  % 1.4 3.9 1000/µL
Rund 45 65  % 1000/µL
Geit 50 70  % 1000/µL

Interpretatie

Jonge pups, kittens en veulens hebben meer lymfocyten en zullen vlugger een fysiologische lymfocytose ontwikkelen dan volwassen dieren.

Graduele lymfopenie is prognostisch ongunstig. Als een dier gezond lijkt kan het als vroeg teken van ziekte dienen. Persisterende lymfopenie duidt op blijvende stress.

Graduele normalisering van lymfopenie is prognostisch gunstig daar het blijk geeft van recovery van de ziektestress. Prognose wordt slecht wanneer het persisteert ondanks behandeling.

Reactieve lymfocyten , virocyten, immunocyten of reactieve lymfocyten zijn antigeen-gestimuleerde lymfocyten met een donkerblauw cytoplasma en een onregelmatig tot gekliefde kern en occasioneel een perinuclaire heldere zone (Golgi-apparaat) of azurofiele korreling. I.t.t. blasten die een fijn verdeeld chromatine hebben met duidelijke nucleoli of nucleolaire ringen. Een zeldzame virocyt of zelfs blast-getransformeerde lymfocyt kan voorkomen bij een gezond dier (1-5/bloeduitstrijkje). Enkele tot meerdere virocyten worden aangetroffen bij zieke maar niet-leukemische of recent gevaccineerde dieren (1-5% van WBC). Hun aantal stemt niet overeen met de graad van immuunstimulatie en is evenmin pathognomisch voor een bepaalde ziekte.

Atypische lymfocyten = lymfocyten waarvan niet gezegd kan worden of ze neoplastisch dan wel reactief zijn.

Granulaire lymfocyten = meestal NK-cellen

Sommige lymfocyten bevatten azurofiele korrels en worden LGL (large granular lymphocytes) genoemd. Microscopisch is er geen onderscheid tussen T- en B-lymfocyten.

De meeste circulerende lymfocyten zijn T-lymfocyten.

Referenties