Luteïniserend hormoon

From wikilab
Jump to: navigation, search
Benamingen en codes
Omschrijving Luteïniserend hormoon
Synoniemen LH
Code DLH
Aanvraagcode 2430
Afname en methode
Staal Serum
Min volume (?) 100 µL (0.1 mL) serum
Methode Immunochromatografie
Rapportering
Rubriek Serologie
Subrubriek Fertiliteit
Frequentie ma-za
Doorlooptijd zelfde dag
Eenheid geen
Dog.svgCat.svg

Indicaties

  • Differentiatie tussen gesteriliseerde en intacte teven/katinnen
  • Differentiatie tussen gesteriliseerde en intacte reuen/katers
  • Aantonen resterend ovarieel weefsel
  • Aantonen cryptorchidie
  • Accuraat bepalen van het juiste tijdstip voor dekking/inseminatie van teven te bepalen, in combinatie met progesteronbepaling. (vooral nuttig bij KI, ingevroren sperma of bij verminderde vruchtbaarheid)

Staalname

Serumtube


Interpretatie

Gezien de serumconcentratie van LH stijgt na ovario(hyster)ectomie bij honden en katten tot >1 ng/mL (de cut-off waarde van de test) door het wegvallen van negatieve terugkoppeling, betekent een negatief resultaat dat de teef of kattin nog over functioneel ovariumweefsel beschikt, of in geval van mannelijke dieren over functioneel testesweefsel.

Is de test positief, dan is de hond of kat gesteriliseerd of loops/krols. In geval van twijfel volstaat het daags nadien de test te herhalen aangezien de LH-piek bij loopse/krolse dieren maximum 1 dag aantoonbaar is. Is deze opnieuw positief dan gaat het over een gesteriliseerd dier, is hij negatief dan werd de eerste keer de LH-piek geregistreerd.

Fysiologie

LH wordt geproduceerd door de adenohypofyse en stimuleert de eirijping en ovulatie. De produktie kent een scherpe piek, die slechts enkele uren duurt, twee dagen voor de ovulatie. LH stimuleert de productie van oestrogenen en progesteron (bij mannelijke dieren van testosteron). De hoeveelheid van deze hormonen in het bloed bepaalt de LH-afgifte door de hypofyse via negatieve terugkoppeling. Bij gesteriliseerde dieren is de LH-produktie aldus continu hoger dan 1 ng/mL, daar waar er bij niet-gesteriliseerde dieren alleen tijdens de loopsheid een kortstondige piek is.

Hormoonspiegels ca.png

Referenties