Genetica vacht hond

Uit wikilab
Ga naar: navigatie, zoeken

De genetische basis voor vachtkleur, -lengte en type wordt gestuurd door verschillende genen die elkaar kunnen versterken of te niet doen. Zonder kennis van de gehele genenset kan men geen 100% correcte uitspraken doen en kan men zelfs tot foute conclusies komen. Van sommige kenmerken is de gehele genetica nog niet ontrafeld en zijn er bijkomende fenotypische kenmerken nodig om een voorspelling te doen over het nakomelingenschap.

B-locus

Het B-locus bevindt zich op het TYRP1 gen. Er zijn twee hoofdvarianten beschreven, B (Black) en b (liver). B is dominant over b. Van het b-allel zijn er drie subvarianten beschreven: bs, bc en bd. Deze laatsten hebben alle drie hetzelfde effect. Enkel in samenspraak met het fenotype van de neuskleur (zwart versus chocoladekleurige) kan men desgevallend een volledige uitspraak doen..

Genotype Kleur neus Interpretatie
bc/bd

bc/bs

bd/bs

bc/bd/bs

zwart Deze hond zal zelf NIET chocoladekleurig zijn, maar kan in combinatie met een andere drager tot 25 % chocoladekleurige pups voortbrengen; in combinatie met een chocoladekleurige hond kunnen tot 50% chocoladekleurige pups geboren worden. Bij sommige honden beperkt de chocoladekleur zich tot de neusspiegel.
idem lever Deze hond zal chocoladekleurig zijn. In combinatie met een B/B dier zullen er geen chocoladekleurige pups worden geboren; in combinatie met een drager zullen er tot 50 % chocoladekleurige pups worden geboren; in combinatie met een andere chocoladekleurige hond zullen alle pups chocoladekleurig zijn.
B/bc

B/bs

B/bd

Deze hond zal zelf NIET chocoladekleurig zijn, maar kan in combinatie met een andere drager tot 25 % chocoladekleurige pups voortbrengen; in combinatie met een chocoladekleurige hond kunnen tot 50% chocoladekleurige pups geboren worden.
bc/bc

bs/bs

bd/bd

Deze hond zal chocoladekleurig zijn. In combinatie met een B/B dier zullen er geen chocoladekleurige pups worden geboren; in combinatie met een drager zullen er tot 50 % chocoladekleurige pups worden geboren; in combinatie met een andere chocoladekleurige hond zullen alle pups chocoladekleurig zijn. Bij sommige honden beperkt de chocoladekleur zich tot de neusspiegel.

D-locus

E-locus

Em-locus