Antidiuretisch hormoon

Benamingen en codes
Omschrijving ADH
Synoniemen AVP, Arginine vasopressine, Vasopressine, Argipressine
Loinc 3126-0
Code DADH
Aanvraagcode 2520
Afname en methode
Staal EDTA-plasma ingevrozen
Min volume (?) 250 µL (0.25 mL) plasma
Methode RIA
Rapportering
Rubriek Research
Subrubriek Hormonen
Frequentie 1x/3w
Doorlooptijd 1 dag
Eenheid ng/L
Alt. Eenheid pg/mL
Conversie ng/L = pg/mL

Indicaties

Voor onderzoeksdoeleinden. Diagnostisch heeft de bepaling van ADH geen toepassing.

Afname

EDTA tube


  • Plasma onmiddellijk afcentrifugeren en invriezen.

Fysiologie[1]

ADH wordt geproduceerd in de supra-optische en paraventriculaire kernen van de hypothalamus en gestockeerd in de hypofyseachterkwab.

De release ervan wordt in de eerste plaats gestimuleerd door hyperosmolaliteit van het plasma wat op zijn beurt in relatie staat tot de natrium plasmaconcentratie. ADH wordt ook vrijgezet wanneer het circulerende volume afneemt, hoewel in de eerste plaats volumewijzigingen gecontroleerd worden door het renine-angiotensinesysteem. Verminderde arteriële bloeddruk, verhoogde lichaamstemperatuur, pijn en sommige geneesmiddelen kunnen eveneens de ADHrelease bevorderen.

In de aanwezigheid van ADH wordt het distale deel van de distale tubulus contortus en de verzamelbuisjes permeabel voor water door de activatie van adenylcyclase. De hypertonociteit van het medullaire interstitium zorgt vervolgens voor de osmotische aandrijving van de waterresorptie.

Het is tevens een arteriële vasoconstrictor en verhoogt dus de bloeddruk.

Referentie

  1. Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Balance in Clinical Biochemistry of Domestic Animals; 6th Ed, 2008; Jiro Jerry Kaneko, John W. Harvey, Michael L. Bruss; ISBN 9780123704917

Links

Wikipedia

Referenties

  1. Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Balance in Clinical Biochemistry of Domestic Animals; 6th Ed, 2008; Jiro Jerry Kaneko, John W. Harvey, Michael L. Bruss; ISBN 9780123704917
Last modified on 22 January 2014, at 14:13