2012/12/Cervicale massa hond

From wikilab
Revision as of 16:08, 12 February 2014 by Wikilab (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search


Zoolyx banner.png


Beste Collega,


Thyroid tumor dog.jpg

Massa in de hals bij een hond met een (maligne) schildkliertumor.

Cervicale massa’s bij de hond zijn een frequente reden voor consultatie. De oorsprong van deze massa’s is sterk variabel met uitgesproken verschillen in prognose. Het zogenaamde cervicale massa profiel laat toe de diagnostische informatie te maximaliseren en dit reeds vanaf de eerste consultatie.

Nieuw profiel

Hierbij wordt cytologisch onderzoek van (optimaal meerdere) preparaten gecombineerd met hematologie, totaal T4, cTSH en totaal calcium. Hematologie kan afwijkingen opsporen die de cytologische diagnose ondersteunen (bvb neutrofilie bij abcessen) of een indicatie geven over de prognose (bvb afwijkend hematogram bij lymfoma). Bepaling van schildklierhormonen en canine TSH is een hulp in de diagnose van functionele thyroid carcinomen (van belang gezien de moeilijkheid om diagnostisch materiaal te verkrijgen voor cytologie in geval van schildkliertumoren). Totaal calcium wordt bepaald voor C-cel carcinoma (cfr schildkliertumoren van niet-folliculaire oorsprong) of lymfoma.

Het nieuwe profiel heeft code 150 en kost 50 euro exclusief BTW en kosten. Inclusief BTW en dossierkost komt dit neer op 65.95 euro.

Staalname

Voor honden met een gezwel in de hals is dus volgende staalname aangewezen:

Onderzoeksproject

Aan de Faculteit diergeneeskunde van de Ugent kan uw patiënt met schildkliertumor deelnemen aan een onderzoeksproject. Klik hier voor informatie: Contact: Miguel Campos en Sylvie Daminet


Logo.png Fb.jpg
Zoolyx * Groeneweg 17 * 9320 Aalst * Belgium

+32 (0)53 72 90 20 - dierenarts@zoolyx.be

Dierenartsen Tom Nagels, Griet Vercauteren, Frank Van Campen, Caroline Bauwens, Roel Haesendonck
Dierenartsen Vincent Pironnet, Sandra Jolly