2012/11/Antibiogrammen KHD

From wikilab
Jump to: navigation, search


Zoolyx banner.png


Beste Collega,


Antibiogram.jpg We hebben het antibiogram voor hond en kat herbekeken. Er werd naar een evenwicht gezocht tussen klinische relevantie, praktische relevantie (wat staat er in uw kast), technische beperkingen (7 ab per plaat is ideaal) en kostprijs. Naast de toevoeging van een aantal recentere molecules, werden er ook bijkomende panels samengesteld.

Nieuwe antibiogrammen

De exacte samenstelling vindt u via de aanwezige links. Het is altijd mogelijk een molecule te vervangen door een andere (zonder meerprijs) of extra bij te vragen (mits meerprijs).

De nieuwe molecules zijn pradofloxacine (Veraflox®, Bayer) en cefovecin (Convenia®, Pfizer). Hoewel vertegenwoordigers van dezelfde families reeds geruime tijd in het antibiogram gebruikt worden, vertonen deze nieuwere middelen niet helemaal hetzelfde resistentiepatroon.

Hoe aanvragen

Antibiogrammen worden automatisch uitgevoerd voor elke klinisch relevante kiem of wanneer we een reinkultuur aantreffen. U hoeft dit dus niet expliciet aan te vragen. Voor strikt anaëroben wordt er geen antiobiogram aangelegd. Wel van belang is dat u de herkomst (huid, oor,...) van het staal aankruist of vermeldt op het formulier zodat het juiste antibiogram wordt toegepast.

Het algemene antibiogram (12 ab) kost 12,65 euro. Antibiogram oor, diarree en urogenitaal (7 ab) kost 7,65 euro Prijzen exclusief BTW en dossierkost.


Logo.png Fb.jpg
Zoolyx * Groeneweg 17 * 9320 Aalst * Belgium

+32 (0)53 72 90 20 - dierenarts@zoolyx.be

Dierenartsen Tom Nagels, Griet Vercauteren, Frank Van Campen, Caroline Bauwens, Roel Haesendonck
Dierenartsen Vincent Pironnet, Sandra Jolly