Oestradiol

Uit wikilab
Versie door Frank (Overleg | bijdragen) op 19 jun 2009 om 16:05

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Sertoliceltumor, granulosaceltumor.

Resterend ovariumweefsel.

Folliculaire cysten.

Stille bronst.

Evaluatie oestruscyclus icm progesteron.

Hyperoestrogenisme.

Doelorganen Fertiliteit
Staal Serum
Minimum hoeveelheid 0.2ml
Methode
Resultaat zelfde dag

Merrie: pas zinvol na D80

Interpretatie

Een hoge concentratie bij de reu is sterk suggestief voor een sertoliceltumor, maar een normale waarde sluit dit uit. Bij teven kan de concentratie verhoogd zijn bij follikelcysten maar evenmin in alle gevallen.

>20 pg/ml is een bewijs voor resterend ovariumweefsel.

Hyperoestrogenisme, indien verhoogd ondersteunt het de diagnose.

Sertoliceltumor, niet altijd (inhibine secretie waardoor LH en FSH onderdrukt worden en dus testo).

Hond

De bron van oestradiol zijn ovariële follikels. Bij teven fluctueert de concentratie snel en over een wijd bereik, bovendien kunnen de hoge concentraties gemeten tijdens pro-oestrus dikwijls slechts voor een dag of 2 gedetecteerd worden. Vaginacytologie is in feite een soort bio-assay voor oestrogene activiteit, is sneller en makkelijker uit te voeren, goedkoper en geeft op de koop toe betere resultaten dan een enkelvoudige oestradiolbepaling.


Paard

Hoge waarden bij niet drachtige paarden kunnen wijzen op granulosa-cel tumor. Verhoogde oestrogeenspiegels tussen D35 en D50 sluiten embryonale sterfte niet uit daar ze afkomstig zijn van het CL. Productie begint tussen D60 - 70, stijgt en piekt (meestal >800 pg/ml) rond D140 en blijft hoog. >350 pg/ml na D140 bewijst dat de merrie drachtig is en de foetus leeft. Na D70 wordt het oestrogeen geproduceerd door de foetoplacentaire eenheid.