2014/04/Genetische testen in de praktijk: verschil tussen versies

Uit wikilab
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 12: Regel 12:
 
|[[File:dna_dog_geek.jpg|250px]]
 
|[[File:dna_dog_geek.jpg|250px]]
 
|}
 
|}
De klassieke manier van ras per ras en aandoening per aandoening een genetische test te ontwikkelen en valideren wordt stilaan verlaten. Huidige technieken concentreren zich op onrechtstreeks maar ''en masse'' het genetisch materiaal te linken aan aandoeningen en eigenschappen. In een niet zo verre toekomst zal het bovendien mogelijk zijn het volledige genoom van elk individu te screenen en zijn eigenschappen en ziektepredispositie in kaart te brengen. En dit voor een aanvaardbare prijs. Hoe, en hoe ver het hier allemaal mee zit, verneemt u op '''6 of 13 mei'''.
+
De klassieke manier van ras per ras en aandoening per aandoening een genetische test te ontwikkelen en valideren wordt stilaan verlaten. Huidige technieken concentreren zich op onrechtstreeks maar ''en masse'' het genetisch materiaal te linken aan aandoeningen en eigenschappen. In een niet zo verre toekomst zal het bovendien mogelijk zijn het volledige genoom van elk individu te screenen en zijn eigenschappen en ziektepredispositie in kaart te brengen. En dit voor een aanvaardbare prijs.
 
|  
 
|  
 
|-
 
|-

Versie van 27 mei 2014 om 21:43


Zoolyx banner.png

Beste collega,

U betoonde interesse in de lezing van Frank Coopman verbonden aan de faculteit bio-ingenieurswetenschappen UGent over de huidige mogelijkheden van genetische testen in de dierenartsenpraktijk, niet alleen als tool in de fokbegeleiding maar ook als diagnosemiddel. Helaas kon u er laatst niet bijzijn. Goed nieuws: we organiseren een derde sessie op dinsdag 17 juni.

Dna dog geek.jpg

De klassieke manier van ras per ras en aandoening per aandoening een genetische test te ontwikkelen en valideren wordt stilaan verlaten. Huidige technieken concentreren zich op onrechtstreeks maar en masse het genetisch materiaal te linken aan aandoeningen en eigenschappen. In een niet zo verre toekomst zal het bovendien mogelijk zijn het volledige genoom van elk individu te screenen en zijn eigenschappen en ziektepredispositie in kaart te brengen. En dit voor een aanvaardbare prijs.

Programma

11:00-12:00 Introductie over de basisprincipes van veterinaire genetica
12:00-12:15 Pauze met broodjes en drank
12:15-13:15 Gebruik van combinatiepakketten in de algemene rasverbetering: rol van de dierenarts in de fokbegeleiding
13:15-14:15 Gebruik van genetische testen als diagnostische test in de dagdagelijkse praktijk

Waar

In het auditorium bij Zoolyx, Zonnestraat 3, 9300 Aalst. Parkeren kan recht tegenover het labo in de Kroonparking.

Routeplanner

Bijscholingspunten

Erkenning werd aangevraagd bij de Orde der dierenartsen. Onder voorbehoud van erkenning levert dit 3 EBP op, in het andere geval 3 BP.

Inschrijven

U kan zich inschrijven via deze link.