2013/05/Punctie's en punctievochten: verschil tussen versies
k (Wikilab moved page ELabMonitor Punctie's en punctievochten to 2013-05 - Punctie's en punctievochten) |
|
(geen verschil)
|
Huidige versie van 12 feb 2014 om 15:11
Beste Collega, <translate> De kwaliteit van een staal is zeer belangrijk voor de interpretatie van het resultaat. Dit is des te meer waar voor cytologisch onderzoek. Waar het volume en de aard van het staal bij een bloedname voorspelbaar zijn en het aantal technieken beperkt, is dat veel minder het geval bij cytologische afnames waar zowel het volume, viscositeit, cellulariteit als kleur zeer uiteenlopend zijn. Ook de toegepaste techniek staat in functie van wat er precies bemonsterd wordt. Veel stalen worden verkeerd genomen of in het verkeerde recipiënt aangeboden, anderzijds is er niet altijd even goed bekend wat men juist op deze stalen kan aanvragen. Vaak gaat het om delicate staalnames die men niet of moeilijk kan herhalen. Een niet-conformiteit is dan ook erg frustrerend. Hieronder geven we enkele belangrijke algemene richtlijnen: Welk type recipiënt?
Er zijn setjes beschikbaar met al de juiste materialen verpakt in een zakje. Het uitstrijkje
Wat aanvragen?Om het aanvragen te vergemakkelijken bieden we standaard enkele profielen aan. Bij aanduiden van de herkomst in het blok punctievocht worden onderstaande onderzoeken standaard uitgevoerd. Aan de hand van deze testen kan u maximale informatie halen uit het bekomen punctievocht. Daarnaast kan u uiteraard bijkomende analyses aanduiden indien u daarvoor indicaties heeft.
Cytologie wordt enkel uitgevoerd wanneer er een uitstrijkje meegeleverd is.
</translate> |
+32 (0)53 72 90 20 - dierenarts@zoolyx.be Dierenartsen Tom Nagels, Griet Vercauteren, Frank Van Campen, Caroline Bauwens, Roel Haesendonck |